(Con)fusion kitchen - dla wielbicieli dobrego jedzenia w Krakowie i nie tylko
 

28 Paź Jesień czyli DYNIA

JESIEŃ ZAGOŚCIŁA NA DOBRE, A SKORO JESIEŃ TO I DYNIA!

Nic bardziej nie kojarzy mi się z tą porą roku niż pucata, pomarańczowa i przepyszna dynia.
Owoc dyni posiada wszelakie zastosowania w kuchni od najprostszego i najpyszniejszego według mnie kremu z dyni, poprzez risotto, makaron z dynią, sławne amerykańskie pumpkin-pie, konfitury czy pieczone dynie w różnych odsłonach a nawet pyszny sernik.
Warto dodać, że dynia posiada bardzo niewiele kalorii bo ok. 27 kcal w 100 g (Drogie Panie – biegiem do sklepu).
Dziś jednak skupimy się na kremie z dyni – szybkim i wspaniałym daniu, które uwielbia każdy – a jeśli ktoś nie uwielbia – niech wyjdzie!
Kiedy słota na zewnątrz a przy okazji zakupów, w każdym warzywniaku aż roi się od pomarańczowych skarbów nie sposób tego wykorzystać.

Krem z dyni jest prosty, szybki i naprawdę sycący, więc do roboty!


Składniki:

1 niewielka dynia (ok 1kg)
1 litr bulionu warzywnego
3 szalotki
100 g masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, szafran, curry
pestki dyni

I co dalej?

Zaczynamy od obrania dyni (nie dla wszystkich jest to o zgrozo oczywiste), usunięciu nasion i  pokrojeniu jej w kostkę.
W garnku na maśle przez chwilę szklimy pokrojoną drobno szalotkę i dodajemy dynię. Chwilę podsmażamy dodając sól, świeżo zmielony pieprz i curry.
Do podsmażonej dyni wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem aż dynia stanie się miękka, ok. 10 minut.
Gdy dynia będzie już miękka, lekko ostudzamy i blendujemy na jednolity krem.
Po zblendowaniu stawiamy jeszcze na chwilę na małym gazie dodając konkretną łyżkę zimnego masła, szafran i doprawiamy pieprzem i solą w zależności od naszych upodobań.
Do podania możecie użyć pestek dyni dodając je na wierzch.

Prosto, szybko i kolorowo.


A żeby było śmiesznie, kupcie drugą dynię i zróbcie z niej lampion 🙂

 

conFusion Kitchen
hello@confusionkitchen.pl
Czemu jest tak cicho?

Napisz mi coś smacznego