(Con)fusion kitchen - dla wielbicieli dobrego jedzenia w Krakowie i nie tylko
 
28 Paź
Jesień czyli DYNIA

JESIEŃ ZAGOŚCIŁA NA DOBRE, A SKORO JESIEŃ TO I DYNIA! Nic bardziej nie kojarzy mi się z tą porą roku niż pucata, pomarańczowa i przepyszna dynia. Owoc dyni posiada wszelakie zastosowania w kuchni od najprostszego i najpyszniejszego według mnie kremu z dyni, poprzez risotto, makaron z dynią, sławne amerykańskie pumpkin-pie, konfitury czy...

przepis na semla
13 Lut
Fettisdag czyli szwedzki tłusty wtorek i przepis na Semla

Dziś, niecały tydzień po naszym rodzimym tłustym czwartku w Szwecji obchodzony jest Fettisdag. W przeciwieństwie do Polski w tym dniu nie królują pączki ani inne donaty opływające tłuszczem ale obłędne, kardamonowe, lekkie bułeczki zwane Semla i taki przepis na Semla chciałbym Wam przedstawić. Semlor (bo tak brzmi liczba mnoga Semla po szwedzku)...